Machineveiligheid

Wellicht heeft u er ook nog een staan, zo’n oude trouwe machine. Al jaren afgeschreven maar o zo handig voor dat specifieke klusje. Toegegeven er zijn nog slechts enkele oudgedienden die ermee kunnen en durven werken, dus een probleem voelen we wel al naderen….

 

Volgens de wet moet u verouderde machines regelmatig controleren en aanpassen aan nieuwe veiligheidsvoorschriften, waarbij gelukkig wel rekening gehouden mag worden met het redelijkerwijsprincipe (al mag dat niet onbeperkt opgerekt worden).

 

De machinerichtlijn is een speciaal voor deze situatie in het leven geroepen richtlijn, De veiligheidskundige kan u adviseren over de te nemen maatregelen zodat ook die oude machine toch nog veilig gebruikt kan worden.

 

Machinerichtlijn voor nieuwe machines?

Ook voor nieuwe machines, en dan met name productielijnen, dient een risico-analyse in de vorm van de machinerichtlijn te worden uitgevoerd. Zelfs wanneer de verschillende onderdelen conform CE richtlijnen worden afgegeven. U weet immers maar nooit of de samengestelde machine ook samen communiceert. Zo dient bij het aanspreken van de noodstopinrichting de gehele lijn op een veilige manier tot stilstand te komen. U heeft er nl niets aan wanneer een transportband maar (half)fabricaten blijft aanvoeren als u de noodstop heeft ingeschakeld.