Bedrijfsnoodplan

Een noodsituatie, iemand wordt onwel, er is ergens rookontwikkeling, er komt een dreigend telefoontje binnen. Wat gaat u doen? Wat moet u doen? Waar gaan we onze mensen verzamelen, wie zijn er op dit moment aanwezig? Hoe moet ik ontruimen? Ramen openen of juist sluiten?

 

Natuurlijk, het komt gelukkig maar zelden voor maar als het zo ver is dan is het toch goed om er op voorbereid te zijn. Enkele mensen hiervoor opleiden, noodplannen ophangen.

 

Iedere noodsituatie vraagt om zijn eigen specifieke aanpak. Wel of geen hulpdiensten inschakelen? Moet ik de politie informeren.

Laat de mogelijke scenarios eens door een veiligheidskundige op papier zetten en zoek naar gecoördineerde actiepunten. Stel een draaiboek op. Wacht hier niet mee tot het te laat is!

 

Bedrijfsnoodplan niet complex

Voor de meeste bedrijven hoeft een noodplan niet complex of ingewikkeld te zijn. Sterker nog, hoe korter, hoe beter. Een complex noodplan vereist namelijk ook een complexere opleiding voor diegene die er een rol in spelen. Vanzelfsprekend is er een belangrijk verschil in een plan voor een ondernemer waar gevaarlijke processen en stoffen een belangrijke rol spelen en bedrijven waar uitsluitend administratieve handelingen plaatsvinden.